O nejlepšího verbíře uherskobrodska

Ve Starém Městě se stal nejlepším verbířem domácí Martin Baláž, ve Vlčnově Radim Ševčík z Březové. Oba mají něco společného, jsou to folkloristé - jeden tancuje v Dolině, druhý v Olšavě. Oba však měli po vyhlášení velkou radost. "Su překvapený, výhru jsem vůbec nečekal, ale mám velků radost," přiznává se bezprostředně po vyhlášení Radim Ševčík.

Letošní, druhý ročník regionálního kola O nejlepšího verbíře Uherskobrodska měl mnohem vyšší úroveň než loni. Cifry a zpěv vzájemně poměřila devítka soutěžících, mezi kterými byl také jeden zástupce verbuňku vojenského. Kluci cifrovali, ale zpěv trochu pokulhával. Ale i když se sem tam někomu podařilo vypadnout z rytmu, primáš Zdeněk Stašek z Mladých Burčáků to vždycky zachránil. "Taneční úroveň ve Starém Městě byla lepší, ale ani tady to nebylo špatné. Jsem rád, že se tady verbířská soutěž chytla a bude nabírat na síle," dodal předseda poroty Josef Bazala, který verbířům poradil, co by mohli zlepšit a co dělat nemají. Nakonec si s nimi společně spontánně zaverboval...

... Po vyhlášení nejlepšího verbíře se v sále ozvalo skandování a aplaus, který zajistila skupinka fandů z Olšavy. "Tohle byla moje první soutěž. Nikdy jsem se žádné nezúčastnil, a ani jako divák jsem nikdy na verbířích nebyl," usmívá se vítěz Radim Ševčík, třicetiletý truhlář z Březové, který se nedávno oženil a bydlí se ženou v Nezdenicích. "Už několik let mě Ivan Marčík k účasti na verbířích přemlouval, ale vždycky jsem si našel nějakou výmluvu, protože jsem neměl pocit, že mám na to, abych soutěžil," dodává lišácky Radim, který v Olšavě tancuje už šestnáct let. Letos ho Ivan Marčík trochu obelstil. "Řekl nám, že musíme trénovat verbuňk na vystoupení do Strážnice, kam pojedeme. Mimo jiné jen tak náhodou před nedávnem dodal, že ještě před Strážnicí půjdu na verbíře do Vlčnova. Už nemělo smysl protestovat, protože jsem mu to už kdysi slíbil. Netrénoval jsem nijak výjimečně, použil jsem jen to, co jsem se naučil v souboru," vsvětluje Radim.

Z finálového souboje ve Strážnici strach nemá. "Pokud nemám nic nacvičeného, nemám co pokazit. Zopáknu si nějaké figury, držení těla a zpěv. Ale nijak zvlášť to hrotit nebudu," dodává vítěz.

Dobrý den s Kurýrem, 28.5.2007