Šlahačka 2003

Letošní Šlahačka proběhla podle léty zaužívaného scénáře. Sraz všech byl v 6:45 u Domu kultury v Uh. Brodě. Muzikanti a ti, kteří se za ně vydávali, ještě o něco dříve. Po prvním vyčerpávajícím ladění se konečně začalo zkoušet aspoň pár písniček na první štaci. V 7:00 dorazil mikrobus a my jsme vyrazili na okruh po Uherskobrodsku. Možná vás překvapí, proč jsme nešli pěšky, ale těch asi 70 km za den se prostě jinak zvládnout nedá. Pro vysvětlení ještě dodávám, že většina děvčat současné Olšavy není přímo z Brodu. J. Vaculová a J. Kučera

První zastávka je snad již dvacet let v Bánově u bývalé vedoucí taneční složky. Tady probíhá vždy finální doladění nástrojů a hlasů. S písní na rtu, vyschlým hrdlem a kručícím žaludkem se vydáváme ke vchodu do domu. Po prvích dvou slokách písně " Otvíraj šenkérko vrata " se konečně otevírají dveře a vychází nás uvítat paní domu. Následuje vyšlahání a odříkání říkanek, na řadu přichází také tanec a nějaká ta písnička podle přání. Pak se se konečně dostáváme k jídlu a pití, které nás od tohoto okamžiku bude pronásledovat celý den /některé bude trápit ještě i v noci/.

Po krátkém občerstvení - asi 20 min. - se vydáváme na další cestu. Čekají nás ještě v Šumicích, Nezdenicích, Bojkovicích, Luhačovicích a nakonec i v samotném Brodě, kam se většinou dostaneme až po poledni. V duchu první zastávky se nese celý den. Jsou však občas vyjímky v případě nečekaných událostí. Takový velmi veselý okamžik je, když kterákoliv z našich tanečnic není v kroji. To se úvodní " Otvíraj.... změní na " Prší, prší...." a naše milá kamarádka je nemilosrdně vykoupána / v oblečení /. Takových radostí většinou mnoho není, ale letos jedna vlaštovka přece jen byla.

Letošní velikonoce by se daly shrnout jako velmi příjemné a úspěšné. Nikdo se nám neožral, nic jsme po cestě neztratili a ani žádné housle jsme nerozbili. Prostě jsme byli tak hodní jako by to byl úplně někdo jiný.

Je mnoho veselých zážitků, ale ty si raději nechám na povídání někam jinam.

Mějte se jak chcete a přijďte se na nás podívat v reálu na některou naši akci.

Radek Všetečka