Novinky

Akce Olšavy v následujících třech měsících

březen 27

Tož tak sa to přihodilo...

Je podvečer, sobota dvacátého devátého října. Den, kdy měl v Praze premiéru Mozartův Don Giovanni. Den, kdy vznikla Turecká republika. Třé králéA taky den, kdy Folklorní soubor Olšava slavil šedesáté výročí svého založení. A že bylo věru na co se těšit. Náhodný kolemjdoucí by z fronty u uherskobrodského Domu kultury hádal, že do města nejspíš dorazil Elvis anebo bájní Beatles. Skutečně, zájem diváků byl přímo ohromující a na řadu zájemců se bohužel nedostalo lístků. Pot a krev členů souboru prolité během několikaměsíčního úsilí dávaly slibovat mimořádnou podívanou.

OdvodyCelý program s názvem Tož tak sa to přihodilo byl situován do nejmenované uherskobrodské hospody, a ačkoliv to bylo původně jen vyjádření alkoholismu členů souboru, ukázalo se to jako velmi dobrá volba, protože krátké spojovací dialogy hostinského a věrného štamgasta dokázaly publikum rozesmát, ale i dát podněty k zamyšlení. Vystoupení začalo tak, jak se počíná každý kalendářní rok, zimou, vyjádřenou tříkrálovým koledováním, a přes muzicírování se přešlo na jaro, kdy se začíná vařit krev a zapalovat lýtka.Jarmark Z toho občas něco překvapivého vznikne, a tak byla i protancovaná a prozpívaná svatba. Jenomže žádné štěstí netrvá věčně, vypukla válka a mladí šohaji byli od svatebčanského stolu zverbovaní přímo na vojnu. Zůstali jenom ti starší, kterým však život plyne dál v běžných radostech i starostech, jakými je například i jarmark. A ne ledajaký jarmark, ale přímo ten v Uherském Brodě a za účasti Oldšavy. Ovšem, kde je nějaký obchod, tam taky musí být i peníze. A kde jsou peníze, tam bude skoro najisto kroužit Žid. V našem případě jich tu bylo hned několik. Ale tentokrát se nezajímali o bankovky kovové či papírové, ale o mladou Židovku a jejího snoubence. Inu, jak se říká mladým košer manželům: „Mazel tov“. Když už se program dostal na národnostní rozcestí, bylo dobré připomenout ještě jedno zpěvné etnikum, to cikánské. Cigánský tanecA pravdou je, že tanečníci i muzikanti vložili do tohoto pásma tolik temperamentu, že s sebou strhli publikum a celé to vyvolávalo dojem, jako by Brodem právě projížděl cikánský baron se svojí družinou.


No, blížil se pomalu podzim a s ním v Brodě spojená pouť.
Před každou takovou velkou událostí bylo třeba vysmýčit, zamést a okna poumývat, doma i v hospodě a tak si hostinský zavolal na pomoc olšavácké děvčice, aby se mu kvelb na večerní tancovačku blýskal jak to pověstné Boží oko. Úklid hospodyA ženské se opravdu snažily, takže pak by to u muziky běželo jak po másle…kdyby sa na sebe nevrhli mladí aj staří a do toho sa eště aj přimíchali přespolňáci, z Korytné. Naštěstí u společného džbánku horké hlavy rychle vychladly a už se jenom tancovalo. Jenomže každý šohaj má radši jinou písničku, no a když jich k cimbálu dojde jak psů a každý začne břéskat tu jeho, nebylo divu, že muzikanti ten nápor nevydrželi, smýkli huslema do kouta a šli se bavit na vlastní pěst, že ať si to ti chlapi hrajú sami,V Korytnéj v hospodě aby věděli, jaký že je muzikantský chlebíček. A tak si aj tanečníci zahráli a muzikanti zatancovali. No, a jak jinak se rozloučit s královským městem než tancováním Brodských, které uzavíralo vystoupení.

 

Při závěrečné děkovačce publikum bouřilo, na pódium dopadaly květiny, papírky s telefonními čísly, ale i lahve vína a demižóny, což byla ta nejkrásnější odměna a dárek, jaký si Olšava mohla ke své šedesátce přát.

Závěrečné gratulaceTož tak sa to stalo. Tak sa to přihodilo. A možná aj vám…

Viktor Janča